top of page
Search
  • Writer's pictureOzren Svegovic

Najčešće greške kod grafičke pripreme

Updated: Oct 8, 2023

Ovdje ću nabrojati i ukratko objasniti nekoliko grešaka koje se uvijek dešavaju kada klijent sam radi "grafičku pripremu" tj. dostavlja dokument za tisak.

 

NAPUST

- ovo je vjerojatno stavka koja u 90% slučajeva nije napravljena, čak i u slučajevima kada klijent šalje dokument koji je dobio od nekog "stručnog" tko mu je napravio grafičku pripremu.

- napust je višak koji stranica dokumenta treba imati da prilikom rezanja na točan odnosno željeni format ne bi ostala bjelina na rubovima pošto kod rezanja uvijek postoji neki pomak.

- ukratko, višak mora sa svake strane biti minimalno 3mm što je nekakav standard. Znači ukoliko želite da gotov proizvod bude 100x100mm, stranica treba biti 106x106mm.

- taj višak morate popuniti, ne samo staviti bjelinu ili neku podlogu. Ako vam je fotografija uz rub i nju morate rastegnuti odnosno pomaknuti da ispuni taj prostor. ako imate neku crtu ili objekt koji vam ide do ruba, i to morate produljiti da uđe u napust...

 

ODMAK OD RUBA

- u prethodnoj stavci NAPUST sam spomenuo da kod rezanja na format uvijek bude neki pomak. Zato ako imate neki bitni detalj ili informaciju (najčešće tekst) blizu ruba stranice morate to odmaknuti unutar stranice da ne bi nestao.

- bitne informacije trebaju biti odmaknute od ruba stanice barem 4mm.

 

KVALITETA FOTOGRAFIJA

- ukoliko iz dokumenata koje šaljete želite izvuči najviše po pitanju kvalitete odnosno rezolucije probajte uvijek doći do orginalne fotografije koja nije prošla kroz chat aplikacije kao što su Whatsapp, Viber, Signal i sl. jer su te fotografije prilikom slanja komprimirane odnosno smanjena im je kvaliteta. Kratke upute za slanje bilo kakvih dokumenata možete pronači ovdje.

 
example_of_correct_bleed_for_print
Pravilni napust i pomak od ruba
correct_bleed_in_real_use
Pravilni napust i pomak u stvarnoj primjeni
final_product_after_removing_bleed
Gotov proizvod izrezan na format







70 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page