top of page
Search
  • Writer's pictureOzren Svegovic

Upute za slanje dokumenata

Kada šaljete materijale za tisak ili za izradu grafičke pripreme, možete ih poslati na nekoliko načina:


 

E-MAIL


Vjerojatno najjednostavnija i najčešća varijanta ali ima ograničenje veličine file-ova koje šaljete. Najbolje je izbjegavati da ukupna veličinu svih file-ova koje šaljete bude veća od 10 MB. Isto tako probajte izbjegavati stavljanje fileo-va u "tijelo" e-mail poruke. Probajte koristiti opciju "attachment".


 

FILE SHARING SERVISI


Jednostavnim povlačenjem grupe file-ova u prozor web preglednika i upisivanjem željene e-mail adrese možete poslati veću količinu svih vrsta file-ova. Pošto su osnovne varijante besplatne i ne zahtijevaju registraciju postoji neko ograničenje za veličinu file-ova, a sam sadržaj neće vječno ostati dostupan nego se automatski briše nakon određenog roka.


Ja osobno najčešće koristim WeTransfer. Maximalna veličina file-a od 2GB i aktivnost linka od 7 dana, više je nego dovoljna u većini slučajeva.


 

CLOUD


Ako koristite Google Drive, iCloud Drive ili nešto slično, tamo možete trajno pohranjivati file-ove, organizirati ih i dijeliti sa drugim osobama. Ako ne dijelite osjetljive podatke probajte obratiti pažnju da kod aktiviranje share/podijeli opcije maknete ograničenja i stavite da svatko sa linkom može pristupiti dokumentu jer inače mogu nastati problemi kada druga strana pokuša skinuti te dokumente. To se jako često dešava, a može produžiti vrijeme čekanja ponude ili izrade materijala koje šaljete.


 

CHAT APLIKACIJE


WhatsApp, Signal, Viber i slične aplikacije se najčešće koriste za dijeljenje fotografija i video sadržaja. Morate biti svjesni da se u tom procesu gubi na kvaliteti fotografija koje šaljete jer aplikacija koristi kompresiju kako bi smanjili većinu fotografije. To rade kako bi se trošilo što manje podatkovnog prometa, a vi dobili fotografiju čim prije. U tim aplikacijama obično postoje i opcije za slanje datoteka/dokumenata koje kada izaberete šalju orginalan nepromijenjen dokument tj. bez kompresije. U nekim slučajevima može biti teško nači željenu datoteku ako koristite mobitel, ali ako koristite web ili desktop varijantu puno je jednostavnije.


9 views0 comments

Commenti


bottom of page